RFID-Chips voor de wasserij binnen de zorg

Breng uw wasserij naar een hoger niveau

Waarom RFID binnen de zorg?

Een efficiënt wasproces binnen wasserijen vraagt om een geautomatiseerd wasproces, meer kennis, een geautomatiseerde voorraadbeheer en nauwkeurige traceerbaarheid. Radio-frequency identification (RFID), is hierin onmisbaar. 

Grote hoeveelheden textiel efficiënt beheren, terwijl u op elk willekeurig moment weet hoeveel eenheden er in omloop zijn, waar elke eenheid is, hoeveel er per dag worden verwerkt en hoe lang ze meegaan. Dat is waarom RFID essentieel is voor een grotere automatisering en meetbare verbetering van de wasserijen binnen zorginstellingen.

Niet zomaar een RFID-Chip

Niet zomaar een RFID-Chip

De RFID-Chips zoals wij ze nu kennen zijn in de meeste gevallen ter grote van een grote knoop. Deze chips blijven altijd merkbaar bij het dragen van kleding en dat is niet nodig.

Een chip van Laundry Use is flinterdun, flexibel, en niet breder dan een balpen. Hierdoor is de chip niet voelbaar bij het dragen en gemakkelijk aan te brengen aan kleding zonder het te beschadigen. Dit allemaal is natuurlijk erg prettig voor de bewoner van een zorginstelling die de kleding draagt. 

Duurzaam
De chips zijn getest in de praktijk en gaan meer dan 200 wasbeurten mee en is bestand tegen watertemperatuur tot wel 200°C. 

Gemakkelijk te scannen
De chips kunnen worden gescand tot zes meter afstand en tot wel 2.000 stuks tegelijk. Zo kunnen grote hoeveelheden was meteen worden gescand. 

Stap 1. De RFID-Chips koppelen aan de juiste persoon

Stap 1. De RFID-Chips koppelen aan de juiste persoon

De chips worden voor de tafelscanner gehouden en zo gekoppeld aan eigenaar van het type kleding waar de chip in wordt gezet. Zo worden alle RFID- Chips gekoppeld aan de bewoners binnen de zorginstellingen. Daarnaast wordt hier ook bepaald om wat voor type kleding het gaat, zoals bonte of katoenen kleding.

Stap 2. De kleding voorzien van de chip

Stap 2. De kleding voorzien van de chip

De kleding wordt vervolgens voorzien van de chip. Hierbij wordt bepaald om wat voor type kleding het gaat, zoals bont of katoen. Dit wordt gedaan om tijdens het wasproces automatisch te kunnen vaststellen welk wasproces geselecteerd moet worden voor het kledingstuk.

Het kledingstuk voorzien van de chip
Deze chips hoeven niet te worden genaaid in de kleding, dat zou teveel tijd kosten. Dankzij een drukpers kunnen de chips worden geperst in de kleding. Dit is efficiënt en zorgt er bovendien voor dat de kleding niet beschadigd wordt zoals dat wel het geval is bij het innaaien van de chips. 

 

Stap 3. Het sorteren van de vuile was

Stap 3. Het sorteren van de vuile was

De binnengekomen vuile was wordt gesorteerd. In deze sorteerruimte staan de verende bodemwagens waarin de vuile was gesorteerd dient te worden. Dankzij de RFID-Chips kan dit allemaal snel en gemakkelijk worden uitgevoerd. De kleding kan als bulk of per stuk voor de scanner worden gehouden waarna het scherm weergeeft in welke bodemwagen het gesorteerd moet worden. Elke waskar heeft een eigen nummer en een eigen type wasgoed waarmee het gevuld dient te worden. Zo wordt elk type kleding apart gesorteerd en krijgt het een eigen behandeling binnen het wasproces.

Stap 4. Het wassen en drogen van de kleding

Stap 4. Het wassen en drogen van de kleding

De was- en droogprogramma's zijn van tevoren voorgeprogrammeerd en precies afgestemd op alle typen wasgoed dat de wasserij inkomt. 

Doordat de kleding voorzien is van de chip én vastgesteld is wat voor kleding het is, wordt automatisch weergegeven welk was- of droogprogramma geschikt is voor het kledingstuk. Zo wordt er nooit te warm gewassen en wordt er nooit teveel wasmiddel toegevoegd aan het wasproces. Daarnaast wordt het droogprogramma precies afgestemd op de kleding dat gedroogd dient te worden. 

 

Stap 5. Het sorteren van de schone was naar afdeling

Stap 5. Het sorteren van de schone was naar afdeling

De schone was kan wederom door een tafelscanner of handscanner, wat prettiger is, worden gescand. Het scherm geeft dan aan van welke afdeling de kleding is. Elke cijfer- en lettercombinatie staat voor een uniek afdeling. 

Stap 6. Het sorteren van de was naar bewoner

Stap 6. Het sorteren van de was naar bewoner

Nadat de was per afdeling is gesorteerd kan de was met een simpele handscanner worden gescand. Het sorteerrek is voorzien van lichtbalken welke oplichten bij het scannen van de kleding. De medewerker weet zo precies op welke plek het wasgoed gesorteerd dient te worden. Op deze manier kan worden voorkomen dat kleding bij de verkeerde eigenaar in de kast beland. 

Voordelen RFID

Het gebruik van RFID levert dus een heel aantal voordelen op:

1. Behoud van de kwaliteit van de kleding
2. Een geautomatiseerd wasproces
3. Tijdsbesparing 
4. Voorkomt het maken van menselijke fouten
5. Kleding raakt niet kwijt, bij de verkeerde eigenaar of beschadigd.
6. Er kan gemakkelijk per bewoner gefactureerd worden

Wilt u ook RFID toepassen binnen uw wasserij?

Neem contact met ons op