Wastechnische controles

Hygiënemetingen van uw wasproces volgens RABC

Hoe voorkomt u verspreiding van virussen binnen het wasproces? Tips en maatregelen voor een optimale hygiëne

Wat houdt wastechnische controles in?

In Europa zijn de geldende normen voor goede hygiëne op het gebied van onder andere industrieel reinigen vastgelegd in Risk Analysis Biocontamination Control (RABC). 

Laundry Use is een partner van Cleaning Consultancy Delft BV (CCD). CCD heeft een systematische aanpak voor RABC opgesteld, waarmee volgens de RABC normen de hygiëne van wasprocessen controleert en rapporteert. CCD voert bij diverse klanten van Laundry Use geheel onafhankelijke controles uit.

De onderdelen van de microbiologische metingen worden onderverdeeld in drie pakketten welke op deze pagina worden toegelicht:
- Pakket A bevat ICM, TRM, Duplo en Rapportage
- Pakket B bevat ICM, TRM, Duplo, DES en Rapportage
- Pakket C bevat ICM, TRM, Duplo, DES, Rodac (SET) en Rapportage

Vragen over wastechnische controles?
Industrial Cleaning Monitor (ICM)

Industrial Cleaning Monitor (ICM)

De Industrial Cleaning Monitor (ICM) is speciaal ontwikkeld om de vuil- en vlekverwijdering van wasprocessen te meten. De ICM bestaat uit verschillende vuilsoorten en vlekken, welke voorkomen in licht tot en met zwaar bevuild wasgoed. 

Het gebruik van de ICM is erg eenvoudig. De set welke bestaat uit een katoen waaraan de volgende vier vlekkensoorten zijn vastgenaaid:
1: Olie/pigment
Olieachtige vlekken. Zoals zalven, paraffine, huidvetten en stofachtig vuil
2: Voedsel
Vetten, eiwitten, koolhydraten en kleurstoffen
3: Bleekbaar
Vlekken afkomstig van bijvoorbeeld wijn. De verwijdering hiervan geeft een goede indruk van de verwijdering van fruitvlekken en thee. 
4: Eiwit/bloed
Test van de verwijdering van bloed maar ook de eiwithoudende vlekken die achter kunnen blijven zoals van voedselresten. 

Temperatuur Registratie Module (TRM)

Temperatuur Registratie Module (TRM)

De Temperatuur Registratie Module (TRM) meet temperaturen op uiterst accurate wijze en registreert die vervolgens in het ingebouwde geheugen. Door de stevige behuizing is de TRM schok-, druk- en chemicaliënbestendig en daarmee geschikt voor het meten van temperaturen in witwasprocessen, ontwateringspersen en shakers.

Door dit product eenvoudig aan te sluiten op de computer kan de temperatuur worden afgelezen. Deze wordt in een grafiek weergegeven over de gehele duur van het wasproces.

Duplo

Duplo

Hoe schoon is uw bedrijfswater eigenlijk? We testen het bedrijfs- en daarmee ook het leidingswater op de hoeveelheid kolonievormende eenheden die in het water zitten. U kunt zich vast voorstellen dat wassen met vervuild water niet ten goede komt van het textiel en het wasproces.

DES-controllers

DES-controllers

DES-controllers van CCD is een bio indicator welke wordt gebruikt voor het bepalen en controleren van de mate van afdoding. Door toepassing van deze methodiek wordt de invloed van temperatuur en desinfectantia meetbaar gemaakt en is een optimale afstelling van het desinfectieproces mogelijk voor het behalen van de opgestelde doelstellingen met betrekking tot bacteriële reductie.

Rodac, S, E, T

Rodac, S, E, T

Rodac-plaatjes maken het mogelijk allerlei oppervlakken, zoals transportbanden en vouwtafels, snel en eenvoudig te controleren op de mate van verontreiniging door bacteriën. De plaatjes bestaan uit een bakje met daarin een voedingsbodem voor micro-organismen en een dekseltje dat die voedingsbodem tegen beschadiging en besmetting van buitenaf beschermt. De volgende drie Rodac types worden doorgaans ingezet: 
S: Voor het aantonen van Staphylococcus aureus.
Staphylococcus aureus is een bacterie die één van de belangrijkste veroorzakers is van huid- of wondinfecties, maar ook infecties van de inwendige organen. Ook in de voedselbranche is deze bacterie niet gewenst omdat deze toxine vormt die tot voedselvergiftiging kan leiden.
E: Voor het aantonen van Enterobacteriaceae
Onder deze groep bacteriën vallen o.a. Salmonella en Klebsiella.
T: Voor bepaling van het totaal kiemgetal (algemene hygiënische staat)
Dit onderdeel is rijker aan voedingsstoffen en bevat het Tween en Lecithine voor het inactiveren van groeiremmende stoffen.

Rapportage

Rapportage

Na elke controle wordt er een rapportage opgesteld waarin de resultaten worden getoond. Het door CCD opgestelde rapport is voor uw klanten of bij een controle door een certificerende instelling een hulpmiddel om aan te tonen dat uw bedrijf zich actief bezig houdt met kwaliteitsborging.

 

Een greep uit onze klanten welke het wasproces laten controleren met wastechnische controles

Lees hieronder de verhalen van klanten welke met behulp van de wastechnische controles de hygiëne waarborgen en optimaliseren.

De Bresser

Industrieel wassen en desinfecteren van tentbedden

Industrieel wassen en desinfecteren van tentbedden

De Bresser reinigt tentbedden voor verzorgingstehuizen. Deze tentbedden worden gebruikt voor patiënten welke gevaar lopen op valletsel. Om er zeker van te zijn dat de tentbedden grondig worden gereinigd, wordt dit zes keer per jaar gecontroleerd volgens de hoogte standaarden. Deze controles worden uitgevoerd door CCD welke de controles uitvoert met speciale producten en middelen. 

 

Industrieel wassen en desinfecteren van tentbedden De Bresser

Lentis Dennenoord

Complete overname van onderhoud, wasmiddel en hygiëne

Complete overname van onderhoud, wasmiddel en hygiëne

Lentis is een zorginstelling welke is voorzien van een eigen wasserij op het terrein waar per maand ongeveer 11000KG wasgoed wordt gewassen, gedroogd en gestreken. Elk jaar vind er een wastechnische controle plaats. De volgende processen worden gecontroleerd met behulp van microbiologische metingen: Witwasproces, desinfectieproces en bonte-wasproces. Deze processen worden gecontroleerd op tijd, water, temperatuur en chemie. Daarnaast wordt het bedrijfswater geanalyseerd en worden de wascontainers voor- en na de desinfectie geanalyseerd. 

Complete overname van onderhoud, wasmiddel en hygiëne Lentis Dennenoord