Hoe voorkomt u verspreiding van virussen binnen het wasproces?

Tips en maatregelen voor een optimale hygiëne

Hygiëne binnen het wasproces helpt tegen de verspreiding van virussen

Om verspreiding van ziekten tegen te gaan is een optimale hygiëne van belang. Met name binnen zorginstellingen, ziekenhuizen en verpleeghuizen waar de hygiëne de hoogste prioriteit heeft om patiënten, bewoners, bezoekers maar ook het verplegend personeel te beschermen.

Een optimale hygiëne binnen het wasproces is een belangrijk onderdeel in de algemene hygiëne in de zorg. Daarom vertellen wij u graag hoe u er voor kunt zorgen dat uw wasproces bijdraagt aan de hygiëne binnen uw zorgorganisatie zodat u verspreiding van virussen kunt voorkomen.

Gebruik de juiste apparatuur

Gebruik de juiste apparatuur

Een optimaal wasproces begint bij de apparatuur, maar ook het gebruik hiervan. Kijk daarom of de wasmachine beschikt over professionele wasprogramma’s. Denk aan een desinfectieprogramma maar ook of de programma’s vrij programmeerbaar zijn. Dit houdt in dat u of de leverancier zelf de programma’s kan aanpassen zodat elk kledingstuk wordt gewassen met het juiste wasprogramma. Een wasmachine met standaard programma’s is vaak niet perfect afgestemd op uw kleding waardoor het niet optimaal gereinigd wordt. Neem hiervoor contact op met uw leverancier om uw wasprogramma’s te controleren en indien nodig opnieuw te programmeren.

Juiste wasmiddelen, doseringen en wasprogramma’s

Juiste wasmiddelen, doseringen en wasprogramma’s

Met alleen de juiste apparatuur gaat u het niet redden. De juiste middelen in de juiste dosering afgestemd op het type wasgoed is hierin onmisbaar. Het is daarom van belang om wasprogramma’s te programmeren, de meeste geschikte wasmiddelen te selecteren en de beste lengte en temperatuur van de wasprogramma’s in te stellen voor elk type wasgoed.

Desinfectiemiddel
Ons desinfectiemiddel Peracid Asepsis op basis van perazijnzuur (een mengsel van azijnzuur en waterstofperoxide in een vloeibare oplossing) helpt hierbij. 

Desinfectiemiddel

Desinfectiemiddel

Laat uw wasprogramma’s en de juiste dosering programmeren door uw leverancier indien deze hier optimale kennis van heeft. Gebruikt u al een dergelijk middel; neem dan contact op met uw leverancier zodat u er zeker van kan zijn dat u het juiste was- en desinfectiemiddel gebruikt in combinatie met de juiste dosering. Wat het product onderscheid van andere desinfectiemiddelen is dat met Peracid Asepsis een goede desinfectie mogelijk is met een wasproces op 65 ℃. Daarnaast wordt de witte was ook stralend wit door de blekende werking. Dit levert u een forse energiebesparing op ten opzichte van uw huidige wasproces. Zo weet u zeker dat uw bedlinnen, de favoriete broek van die ene bewoner maar ook de favoriete jurk van de jongste bewoonster grondig wordt gereinigd. Kunt u uw was niet reinigen op 65 ℃? Dan is de juiste zeepdosering i.c.m. de juiste duur en temperatuur van het wasprogramma des te belangrijker. 

Let op: Het is nog niet vastgesteld dat met dit middel ook het Covid-19 virus daadwerkelijk volledig wordt gedood.

 

De juiste belading (hoeveelheid textiel)

De juiste belading (hoeveelheid textiel)

Een ander belangrijk onderdeel voor een optimale hygiëne is dat u de wasmachine juist belaadt. De ideale situatie is dat de kleding vóórdat het de bovenkant van de trommel raakt, van de ene kant naar de andere kant wordt verplaatst. Dit zorgt ervoor dat de poriën worden geopend en de kleding optimaal kan worden gereinigd met behulp van het wasmiddel. 

Voer wastechnische controles uit

Voer wastechnische controles uit

Meten is weten. Daarom luidt het advies om wastechnische controles uit te voeren binnen het wasproces in vorm van microbiologische metingen. Met behulp van diverse microbiologische meetmethoden wordt de hygiëne van uw wasproces onafhankelijk gemeten volgens de RABC normen. Denk hierbij aan de vuil- en vlekverwijdering van wasprocessen, het bepalen en controleren van de mate van afdoding en het controleren van transportbanden en vouwtafels op mate van verontreiniging door bacteriën.

Lees hier meer over wastechnische controles
Was werkkleding niet thuis

Was werkkleding niet thuis

De werkkleding van de verpleegkundigen, zorgmedewerkers maar ook de medewerkers binnen de verzorging van het wasgoed dient nooit te worden meegenomen naar huis. Was het op locatie; dit is beter voor de gezondheid van de mensen om uw heen. Daarnaast is een huishoudmachine nooit in staat om het wasgoed optimaal te reinigen waarbij word voldaan aan alle hygiëne eisen.

Tips om virusverspreiding tegen te gaan

Tips om virusverspreiding tegen te gaan

  1. Was de werkkleding nooit thuis maar in de wasserij, daar waar alle producten en middelen zijn geschikt om grondig te reinigen.
  2. Gebruik gekleurde en het liefst zelfopende of oplosbare waszakken voor zwaar bevuild of besmette kleding of textiel. Dit is niet alleen efficiënt maar ook hygiënischer doordat de zak met sterk bevuilde kleding zonder de zak te openen direct in de wasmachine kan worden geladen. Vul de wasmachine daarom met de zelfopende zakken zonder deze eerst te openen (deze zakken gaan automatisch open tijdens het wasproces).
  3. Kies het juiste wasprogramma (thermisch of chemo-thermisch desinfectiewasprogramma) voor een hygiënische behandeling. Voeg hierbij het gecertificeerd bleek- en desinfectiemiddel Peracid Asepsis op basis van perazijnzuur (een mengsel van azijnzuur en waterstofperoxide in een vloeibare oplossing) toe. Met Peracid Asepsis is een goede desinfectie mogelijk met een wasproces op 65 ℃. 
  4. Zorg ervoor dat u voordat u het schone wasgoed weer uit de wasmachine haalt alle voorwerpen of oppervlakten die u heeft aangeraakt zoals het bedieningspaneel van de wasmachine goed schoonmaakt. Doe dit ook bij en rondom de deur van de wasmachine.
  5. Informeer de medewerkers en gebruikers over het juiste gebruik van de apparaten van Laundry Use en over verdere hygiënische maatregelen zoals desinfectie van handen en oppervlakken. Vraag hiervoor indien nodig een specialist op dit gebied.

Gratis Consult

Neem contact met ons op voor een gratis consult met één van onze hygiënespecialisten! Deze consult is geheel gratis!

088 - 5286388
Gratis Consult

Dinand Kiezebrink
Hygiënespecialist